Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in het kindcentrum

Kijk! Ik ben een kikker

Meer met muziek bij taalontwikkeling van jonge kinderen

ISBN: 9789088509193
152 pagina's

Prijs: € 29,9
Bestel aantal:

Omschrijving

30 liedjes en 10 spreekteksten met begeleidende spelvormen, ondersteund met gebaren

In een peutergroep op een kindcentrum zit gemiddeld één kind met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) en ongeveer 7% van de kinderen op de basisschool heeft een TOS. TOS heeft grote impact op het leven van een kind. Het luisteren naar liedjes en zelf muziek maken is niet  alleen een leuke activiteit, maar ook goed voor de taalontwikkeling. De liedjes in Kijk! ik ben een kikker zijn door hun opbouw en de thema’s die dicht bij het dagelijks leven staan zeer geschikt voor kinderen met een TOS. 

In de keuze van de liedjes is gekeken naar wat ze bijdragen aan diverse ontwikkelingsgebieden. Bij elk liedje horen spelactiviteiten, muzikale variaties, combinatietips en ideeën. Ook zijn benodigde materialen en muzieknotatie opgenomen.  Daarnaast is er aandacht voor theorie over muziek en taalontwikkeling, en praktijkervaringen.
Natuurlijk zijn er, speciaal voor kinderen met TOS, bij alle liedjes de bijpassende gebaren opgenomen uit de Nederlandse Gebarentaal.

Op de uitgebreide website kijkikbeneenkikker.nl staan video’s waarop liedjes en spreekteksten uit de bundel gezongen worden, ondersteund met gebaren.

Saskia Koning maakte, samen met Wouter Verhage, de keuze voor de liedjes en werkte ze uit. Twaalf hiervan schreef zij zelf. Ook zingt ze alle liedjes met de gebaren op de website. 

Saskia is logopedist, Muziek op Schoot-docent en instructor van het Hanen-ouderprogramma 'Praten doe je met z’n tweeën'. Op dit moment werkt zij bij Pento Audiologische Centra op een behandelgroep voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS).

Wouter Verhage verzorgde de liednotaties en leverde een inhoudelijke bijdrage aan de bundel. Hij is dirigent, zanger en muziekpedagoog. Door te spreken op congressen over de relatie tussen muziek en taal werd hij geraakt door de specifieke behoefte van kinderen met een taalontwikkelingsstoornis en zo ontstond  een inspirerende samenwerking met Saskia.

De foto’s van Barbara Schutte laten treffend het plezier van kinderen en begeleiders zien bij spel en zang.

Recensies

"Zelfs de spreekteksten waar ik eerst nog twijfels over had, maken indruk op de kinderen. Zo vinden ze bij de activiteit bij de tekst: 'Op jouw rug maak ik een huis', zo leuk dat ze er niet meer mee kunnen stoppen. Kortom: echt een aanrader als je met jonge kinderen werkt, of met jonge cliënten met een ontwikkelingsleeftijd van 0-6 jaar."
- Uit een recensie van logopedist Maartje Bominaar. Verschenen in Nederlands Tijdschrijft voor logopedie. (oktober 2020)

Dit boek is zijn geld dubbel en dwars waard. Het is een mooie combinatie van muziek en Nederlands met ondersteunende Gebaren. Ik heb in mijn eigen Muziek-op-Schootpraktijk gemerkt dat ook jonge kinderen zonder TOS liedjes met gebaren heel interessant vinden. Al hebben ze het dan niet direct nodig voor hun taalontwikkeling, het kan zeker geen kwaad en daarbij geeft het motorische en sociale vaardigheden. En zou het niet mooi zijn als heel veel mensen de basisgebaren leren zodat het voor mensen die het nodig hebben gemakkelijker wordt om te verstaan en zich verstaanbaar te maken? Ik hoop dat dit boek dus ook zijn weg vindt naar Muziek-op-Schootdocenten en de reguliere kinderopvang.”
Uit een recensie van Vakblad Vroeg.

"Saskia heeft een prettige zangstem en toont gebaren duidelijk. (…) Kijk! Ik ben een kikker is mooi vormgegeven en heel bruikbaar voor pedagogisch medewerkers in TOS-behandelgroepen én voor iedereen die met peuters werkt."
 – Uit een recensie van de Pyramide (maart 2020)

"Er is variatie in bewegingsliedjes, gebarenliedjes, kringliedjes, overgangsliedjes en contactspelletjes. Van elk lied wordt de tekst en muziek beschreven met daarnaast ook de mogelijkheden rondom tekst- en spelvariaties, welk materiaal erbij nodig is en enkele ‘weetjes’. De (zeer duidelijke) gebarentekeningen vind je in de kantlijn. Op de bijbehorende website zijn begeleidende filmpjes te vinden."
- Uit een recensie van HJK (april 2020)