Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in het kindcentrum

ARBEIDSMARKTKRAPTE (REDACTIONEEL BBMP NR. 04 2024)

In deze uitgave van Kindcentrum BBMP zoomen we in op de personeelskrapte in de sector kinderopvang en de omgang daarmee. Geen klaagnummer, want dat we moeilijk medewerkers kunnen vinden en behouden, dat weten we allemaal wel. Zie het eerder als een feestnummer, met tal van voorbeelden en tips over hoe je wél medewerkers kunt vinden, behouden en stimuleren. Dat laatste, stimuleren, dat moet je als moderne werkgever doen en kunnen.


Ga dus eerst te rade bij jezelf en vraag je af: wat doe ik allemaal goed of fout? Lees hiervoor vooral de prachtige bdKO-bijdrage over ‘leren communiceren’. De directeurenvereniging heeft er een heuse landelijke dag over georganiseerd, waar deelnemers daadwerkelijk (met zichzelf) aan de slag zijn gegaan.

Verder in deze Kindcentrum BBMP een aantal mooie bijdragen van het team van Kinderopvang werkt! Zij zetten voor jullie alle aandachtspunten rondom het vinden en behouden van gekwalificeerd personeel op een rij. Met aandacht voor combinatiebanen, de medewerkersreis, Het Goede Gesprek. En, wat vraagt de medewerker van de toekomst?

Recruiters van kinderopvangorganisatie Tintel- Tuin beschrijven welke slagen zij in 2024 hebben gemaakt, in de zoektocht naar de nieuwe medewerkers. En KansKwadraat verhaalt over hun driedaagse training, die toekomstig leidinggevenden snel wegwijs maakt in de kinderopvang.

Tot slot schrijft de-bijna-beste-praktijkopleider van Nederland, Nina Theelen, over hoe zij bij kinderopvangorganisatie ’t Nest haar werk met studenten invulling geeft. En mijmert Monique Dongelmans van Mundo over hoe we onze samenleving anders kunnen inrichten, opdat we geen last meer hebben van tekort aan medewerkers.

En er is meer! Een prikkelend interview met de nieuwe voorzitter van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, Karen Strengers, over de kinderopvangplannen van het kabinet Schoof. En in de rubriek Wetenschap een prachtige bijdrage over kwaliteitsverbetering van de Deense gastouderopvang.

Ook bijzonder lezenswaardig is een beschrijvend artikel over hoe bij Kinderopvang Kanteel waarderend onderzoek is ingezet voor een betere verbinding tussen pedagogisch beleid en pedagogische praktijk. Dit door medewerkers structureel te bevragen over hun visie op het pedagogisch werk. Sindsdien heeft de organisatie flinke slagen kunnen maken, waarover in een volgende BBMP meer. En dan zwijg ik nog over de wederom weergaloze columns van Corona Koek en Martin van der Linden.

Aart Verschuur, hoofdredacteur BBMP. 
 
Bestel de nieuwe BBMP via Kinderopvangkennis.nl. Hier kun je ook een artikel (naar keuze) los bestellen of word abonnee, ontvang o.a. het boek Verderbij cadeau en krijg onder andere toegang tot Kinderopvang Kennis!