Vergoeding bij dyslexie
Als je kind dyslexie heeft, heeft hij of zij (ernstige) problemen met lezen en spellen, maar dit zegt vaak niks over de intelligentie van het kind. Het zijn vaak problemen met lezen en spellen, maar het is soms ook één van de twee. De beperking is aangeboren en kan dus elk kind overkomen.
Sinds 1 januari 2015 valt dyslexiezorg niet meer onder de zorgverzekering, maar onder de Jeugdwet. Dit is enkel voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Is er dyslexie bij je kind vastgesteld en heeft hij of zij hier begeleiding voor nodig, dan kun je hiervoor contact opnemen met de gemeente waarin je woont. De betreffende gemeente heeft hier vaak meer informatie op hun website over staan.
Er zijn een aantal voorwaarden wanneer kinderen in aanmerking komen voor de zorg vanuit de gemeente:
- De school heeft een periode van 6 - 12 maanden al voldoende extra begeleiding aan het kind gegeven
- Het kind behoort bij drie achtereenvolgende meetmomenten op spelling en lezen tot de zwakste groep
- Het moet gaan om alleen dyslexie. Hiernaast mogen er geen andere taal- of leerstoornissen, ggz-stoornis of beperking zijn
Sinds 2015 is het dus de taak van gemeenten om begeleiding bij dyslexie te organiseren en te financieren. Tijdens het vergelijken van zorgverzekeraars hoef je hier dus geen rekening mee te houden. Tenzij je kind te maken heeft met andere stoornissen en daar psychische hulp bij kan gebruiken.