Veel scholen kampen met een lerarentekort. Er staan duizenden vacatures open en er zijn problemen om de roosters rond te krijgen. Als een klas geen les dreigt te krijgen, worden vaak zzp’ers en uitzendkrachten ingehuurd om voor de klas te staan. Die tijdelijke leerkrachten kosten de scholen veel geld, schaden volgens de scholen het onderwijs en gaan ten koste van leraren in vaste dienst.
Gemiddeld kosten leraren via een uitzendbureau ruim 60 procent meer in vergelijking met iemand in loondienst. Scholen in het primair en voortgezet onderwijs besteden een kleine 4 procent van het personeelsbudget aan mensen die niet in loondienst zijn. Daarbinnen is uitzending en detachering via commerciële bureaus de grootste kostenpost. Dat staat in een rapport van vorig jaar van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Scholenstichting Aves nam eerder deze zomer het initiatief en kwam met een manifest. Bestuursvoorzitter Jos Timmermans zegt dat nog veel meer scholen dezelfde frustratie hebben. Zij kunnen volgens hem het manifest niet tekenen, ‘omdat ze al in de wurggreep zitten van de uitzendbranche’ en afhankelijk zijn van zzp’ers.
Onderwijsvakbond AOb zegt dat veel leraren niet anders kunnen dan zzp’er zijn, bijvoorbeeld omdat werkgevers niet flexibel genoeg zijn. De scholen die het manifest hebben ondertekend, beloven onder meer beter aan te sluiten bij de wensen die werknemers hebben. ‘Daar kunnen we ons geld beter aan uitgeven dan aan dure uitzendkrachten’, zegt Timmermans.