Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in het kindcentrum

Learning community voor gastouders actief

Bureau WeesVaardig heeft een ‘learning community’ voor gastouders ontwikkeld, in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). De community voor gastouders is bedoeld om onderling contact en kennisdeling tussen gastouders te bevorderen.

 

Door meer onderlinge interactie tussen gastouders mogelijk te maken, kunnen zij elkaar ondersteunen bij alledaagse uitdagingen in hun werkzaamheden en van elkaar leren. Daarnaast biedt de learning community een forum en een social media-pagina, bedoeld om elkaar vragen te stellen en kennis met elkaar te delen.

Ook is het platform voorzien van een zoekfunctie richting erkende opleidingen. Hierin kunnen gastouders zoeken naar een opleiding die past bij de eigen specifieke ontwikkelbehoefte. Verder staan er zogeheten prefered suppliers vermeld: zij geven specifiek voor de sector ontwikkelde trainingen, cursussen en opleidingen.

Verder is het mogelijk om elkaar ‘uit te dagen’ en een challenge aan te gaan. Bijvoorbeeld door samen een cursus of opleiding te volgen, elkaar advies of een training te geven, of bijvoorbeeld (samen) een e-learning te volgen.

De learning community beloont alles wat gastouders doen aan ontwikkeling en kennisdeling met punten en medailles. Op deze manier is elk jaar te zien wie het meeste bijdraagt aan zijn of haar ontwikkeling. Zo worden gastouders gemotiveerd om aan hun ontwikkeling te blijven werken en kunnen zij hierbij op een laagdrempelige manier met elkaar in contact komen.