Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in het kindcentrum

Meeste erkende toeslagouders hebben integrale beoordeling doorlopen

Van de erkend gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire heeft 87 procent in de eerste integrale beoordeling met rente het onterecht terugbetaalde bedrag en een ‘emotionele schadeschadevergoeding’ ontvangen. Dit is minimaal 30.000 euro. Verder zijn hun schulden aangepakt en kunnen deze gezinnen terecht bij de gemeente voor ondersteuning om hun leven weer op de rit te krijgen. Daarnaast hebben bijna alle kinderen uit deze erkende groep het bedrag van de kindregeling ontvangen.
Meeste erkende toeslagouders hebben integrale beoordeling doorlopen


Dat staat in de voortgangsrapportage Hersteloperatie Toeslagen die staatssecretaris Achahbar (toeslagen en douane) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Uit de rapportage blijkt dat uit alle gesprekken met ouders en jongeren duidelijk de noodzaak van emotioneel herstel naar voren komt. ‘De sociale, relationele en psychische problemen die zijn ontstaan kunnen niet met geld worden gecompenseerd. Het is wel belangrijk dat deze aangepakt worden, zodat mensen de kracht weer vinden om iets moois van hun leven te maken. Daarom wordt geïnvesteerd in lokale maatschappelijke initiatieven, mentaal welzijn en lotgenotencontact’, schrijft de staatssecretaris.

Bij Toeslagen hebben zich 69.049 mensen aangemeld als mogelijk gedupeerde, 73 procent van alle mensen die zich aangemeld hebben heeft de integrale beoordeling doorlopen. Bij meer dan 50.000 mensen is de integrale beoordeling nu afgerond. Van ruim 37.758 ouders is op dit moment vastgesteld dat zij gedupeerde zijn. Nagenoeg alle ingediende schulden en/of betalingsachterstanden zijn bij hen inmiddels afgewikkeld. Daarbij gaat het om een totaalbedrag van 921 miljoen euro. 

Wel is er nog een groep ouders die na de integrale beoordeling nog aanvullende schade heeft, bijvoorbeeld omdat zij hun baan zijn verloren of hun huis hebben moeten verkopen. Zij kunnen terecht bij een van de verschillende aanvullende schaderoutes. Het kabinet wil dat in 2027 ook de laatste ouders volledig financieel zijn gecompenseerd.