Om te bezuinigen wil het kabinet de maximum uurprijzen voor de kinderopvangtoeslag in 2026 niet indexeren. Gevolg is echter dat veel kinderopvangorganisaties in 2026 genoodzaakt zijn om tarieven te rekenen die boven de maximum uurprijs uitkomen. Dit vanwege de gestegen kosten van onder meer personeel, huisvesting, energie. Dat is nadelig voor de laagste inkomens.
De Raad van State vraagt zich af hoe het kabinetsvoorstel zich verhoudt tot de doelen en uitgangspunten van het kinderopvangstelsel. ‘Kinderopvang heeft juist voor kinderen van deze ouders toegevoegde waarde, omdat zij een groter risico op achterstand hebben’, schrijft de Raad van State. De raad vindt dat uit de toelichting op de wijziging niet overtuigend blijkt waarom het kabinet juist kiest voor deze maatregel. Er zijn andere maatregelen te bedenken, die minder belastend zijn voor ouders met een laag inkomen.
Ook ziet de Raad van State liever een consistent kinderopvangbeleid. Het kabinet zou financiële middelen ‘zodanig moeten inzetten dat de doelen van het kinderopvangbeleid – het stimuleren van de ontwikkeling van kinderen en het bevorderen van arbeidsparticipatie – het beste worden bereikt’. Daarvan is nu geen sprake. En ook is dit wetsvoorstel volgens de raad ‘geen toonbeeld van een voorspelbare overheid’.