Tot nu toe waren de cijfers alleen gebaseerd op de tarieven die ouders doorgeven. De tarieven die kinderopvangorganisaties en gastouderbureaus doorgeven liggen echter dichter bij de werkelijke uurtarieven in de sector. Dit omdat ouders weinig reden hebben om tariefstijgingen boven de maximum uurprijs door te geven.
Eind 2023 heeft de Tweede Kamer een amendement aangenomen om de maximum uurprijzen in 2024 fors te verhogen met als doel om ze beter te laten aansluiten bij de tarieven die ouders betalen. Uit de rapportage blijkt dat de uurtarieven in de sector minder zijn gestegen dan de maximum uurprijzen. De betaalbaarheid van kinderopvang voor ouders is daardoor toegenomen.
Tabel 1: relatief verschil tussen maximum uurprijs en het werkelijke uurtarief.
Uit de cijfers blijkt verder dat in het eerste kwartaal van dit jaar 18.000 kinderen meer naar de opvang gingen dan in het eerste kwartaal van 2023. Het gebruik in uren is stabiel gebleven. Er kwamen 26 nieuwe dagopvanglocaties en 49 nieuwe bso- locaties bij. Het aantal gastouderlocaties is verder gedaald, 229 gastouderlocaties zijn gestopt.
De daling van het aantal gastouders is al een aantal jaren gaande. In 2019 waren er 27.881 gastouders actief, in januari 2024 nog maar 16.805. Het ministerie vindt dit een zorgelijke trend, aangezien de kinderopvangsector te maken heeft met personeelstekort en gastouderopvang een belangrijke en gewaardeerde opvangvorm is binnen de kinderopvang. Op dit moment is er nog onvoldoende inzicht in de oorzaken van de terugloop. Om die reden voert onderzoeks- en adviesbureau Significant Public in opdracht van het ministerie van SZW de aankomende periode onderzoek uit naar de daling van het aantal gastouders.
De hele rapportage met gedetailleerde overzichten kun je hier bekijken. Op deze pagina staan ook de kwartaalrapportages uit eerdere jaren en de meerjarige ontwikkeling, uiteengezet in grafieken.