Allereerst openen we met het persoonlijke verhaal van Siela en haar twee zoons Nishaan en Nilay. Samen zitten ze op de bank en denken terug aan de kindertijd van Nishaan en Nilay. Zij beschrijven hoe mensen van kleur zich regelmatig niet welkom voelen in onze maatschappij. Ook op de kinderopvang was een pittig gesprek nodig.
Daarnaast hebben we meerdere artikelen over inclusie en diversiteit in de praktijk van alle dag. Hoe vliegen kinderopvangorganisaties thema’s als inclusie en diversiteit aan? Hoe zorg je dat het intern beklijft? Soms moet je de kinderen een boterham bieden omdat ze ’s ochtends hongerig op het kinderdagverblijf komen. Maar ook een wetenschappelijke bijdrage over onderzoek naar culturele diversiteit en de omgang met ouders in Europa.
Duidelijk wordt dat – willen we echt stappen maken met inclusie en diversiteit – iedereen eerst de hand in eigen boezem moet steken. Om bij jezelf na te gaan wat je eigen (voor) oordelen zijn over anderen. Een soms confronterend, maar altijd een leerzaam proces, ook voor buiten je werktijd.
Verder een artikel over de moeizame verhouding tussen speciaal en ‘gewoon’ basisonderwijs. Zelfs na 25 jaar zwoegen komt integratie maar niet goed van de grond. Onderwijsminister Slob besluit in november met een 25-puntenplan het ‘passend onderwijs’ te verbeteren, na een evaluatie in mei 2020. Pijnlijk is dat niemand weet welke baat leerlingen hebben bij passend onderwijs.
En moeten we het nu nog steeds over de paarse kabinetten van ruim twintig jaar geleden hebben? Jazeker! Juist in die periode schudt de PvdA z’n ideologische veren af, schuift panelen open en omarmt marktwerking in semi-publieke sectoren. Juist in de periode dat de Wet Kinderopvang moet worden voorbereid. Met de keuzes van toen heeft de kinderopvang nog dagelijks te maken.
Nog geen abonnee? Neem nu een abonnement op BBMP of surf naar Kinderopvangkennis.nl. Op die plek vindt je alle artikelen los en de complete uitgave als PDF.